Ha légszomjat kap, csak lassan mozogjon” – mondja Marlow

Ha légszomjat kap, csak lassan mozogjon” – mondja Marlow

Khabbaza.

„Célunk, hogy a COPD-ben szenvedőket megtanítsuk ezekre a dolgokra önállóan, hogy javítsák légszomjukat, ne maradjanak kórházban, és jobban érezzék magukat” – mondja Scott Marlow, a tüdőrehabilitációs program igazgatója. Cleveland Klinika Ohio államban.

„Ez a tudás önbizalmat építhet; minél többet tudsz, annál többre vagy képes – mondja Marlow.

Íme néhány stratégia, amelyek segítenek a COPD-vel való jobb légzés felé vezető úton.

1. Hagyja abba a dohányzást

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a COPD-s betegek csaknem 40 százaléka továbbra is dohányzik a diagnózis felállítása után. A dohányzás abbahagyása a legfontosabb dolog, amit a légzés javítása érdekében tehet.

Tanulmányok kimutatták, hogy a COPD-ben szenvedők, akik abbahagyják a dohányzást, körülbelül felére lassíthatják a tüdőfunkcióvesztést.

Ha COPD-je van, és továbbra is dohányzik, beszéljen szolgáltatójával egy tervről, amely segít csökkenteni a naponta elszívott cigaretták számát, valamint a szokástól való teljes felhagyás lehetséges módjait.

2. Kezdje a reggelt lassan

„Ha megfordulnak, hogy felkeljenek az ágyból, és kimenjenek a mosdóba, egyesek légszomjat okozhatnak” – mondja Marlow. Ha reggel először légzési nehézségei vannak, segíthet, ha szinte azonnal beveszi a gyógyszert, mondja Marlow.

Próbáljon meg leülni az ágy szélére, hogy levegőt vegyen, majd szánjon időt a mosdóba – mondja.

„Néhány embernek az ágy mellett van a porlasztója, és amint felkelnek, légzési kezelést végeznek. Ez nemcsak megnyitja és ellazítja a légutakat, hanem egy pillanatra is levegőhöz jut” – mondja Marlow.

3. Különböző légzési stílusok gyakorlása

Sok különböző típusú légzőgyakorlat létezik, amelyek segíthetnek a légszomj kezelésében, mondja Marlow. “Ezeket a gyakorlatokat azért tanítjuk, hogy segítsünk az embereknek átvészelni azokat az időszakokat, amikor légszomjnak vagy szorongásnak vannak kitéve, és megváltoztatják a légzési mintáját” – mondja.

Az ajánlott légzőgyakorlatok közül sok hasonló a tudatos légzőgyakorlatokhoz. „Sok különböző típusú légzés létezik, így kiválaszthatja az Önnek legmegfelelőbbet” – mondja Marlow. Például végezhet vizualizációt vagy progresszív feszültség-lazító gyakorlatot, amelyben azonosítja a feszült izmokat, és megpróbálja ellazítani őket – magyarázza.

4. Összeszorított ajak légzés

Khabbaza szerint az összeszorított ajaklégzés gyakorlása megkönnyítheti a COPD-s betegek légzését.

„COPD-ben az O az obstrukciót jelenti” – mondja. „Ha COPD-je van, akkor a tüdeje megsérült, és nem ugyanolyan integritású és merev. Kicsit puhábbak, és amikor kilélegzed, sokkal hamarabb bezáródnak, mint a normál egészséges tüdőben. ”

„Mivel a légutak korábban bezáródnak, sok levegő visszaszorul a tüdő mögé. Azon a területen, ahol a légutak záródnak, nagyon nagy az ellenállása; sok levegő próbál kijutni, és valahogy elakad odalent” – mondja Khabbaza.

Az ajakbeszorított légzést az orron keresztül történő belégzéssel hajtják végre, amikor a száj zárva van, és lassan kilégzéssel a szájon lévő kisebb lyukon keresztül (összeszorított ajkak).

„Ha így lélegzel, akkor az ajkaidnál éred el a legmagasabb ellenállási pontot, nem pedig lefelé a tüdejében. Ha a legnagyobb ellenállási területet a légúton kívülre helyezzük, a levegő mozgatása kevesebb munkát igényel” – mondja.

5. Tervezze meg a tevékenységeket és végezze el a hibaelhárítást időben

A légzési stratégiák és a pillanatnyilag segítő gyógyszeres kezelés fontosak, de a jobb légzés része a proaktív cselekvés, így csökkenthető annak az esélye, hogy olyan helyzetbe kerüljön, amikor a légzése veszélybe kerül, mondja Marlow.

„Szeretjük átvezetni az embereket a helyzeteken, hogy segítsünk nekik a hibaelhárításban, és csökkentsük annak az esélyét, hogy levegőhöz jutnak” – mondja.

Például lehet, hogy el akar menni a templomba vasárnap, de vannak olyan lépcsők, amelyekre még akkor is nehéz felmenni, ha oxigént használ. „Az első lépés az inhalátor használatának időzítése, hogy az optimális hatást érje el, mielőtt elérné. Akkor azt javaslom, hogy használja az oxigént, miközben felmegy a lépcsőn, hogy bejusson a templomba” – mondja Marlow.

„Előre begyakoroljuk a légzési technikákat a lépcsőn való felmászáshoz, hogy fellépve kilélegezzünk” – mondja. „Szánjon rá időt, figyeljen a légzésére, és ütemezze magát. ”

6. Figyelje az időjárást és a levegő minőségét

Ha egy tevékenység miatt ki akar menni otthonról, figyelnie kell a kinti körülményekre, mondja Marlow. „Nagyon hideg vagy meleg lesz? Ha rugalmas az időbeosztása, akkor érdemes megpróbálni kimenni, amikor enyhébb az idő” – mondja Marlow.

„Hideg napokon célszerű laza sálat viselni az arcán, hogy felmelegítse és nedvesítse a levegőt. Egy porlasztó használata, mielőtt kimenne a légutak előkezelésére, szintén segíthet a légzésben” – mondja. Ha magas a légszennyezettség, próbálja meg egy másik napra tervezni a kirándulást, vagy viseljen maszkot – teszi hozzá.

7. Takarítson meg energiát

„Bátorítjuk az embereket a testmozgásra, de energiatakarékossági technikákat is tanítunk nekik” – mondja Marlow. A súlyosabb COPD-s betegeknél légszomj fordulhat elő mindennapi tevékenységek, például hajrögzítés vagy fogmosás közben, mondja.

„Álljon meg pihenni, amennyire szüksége van, és gondolja át, hogyan őrizheti meg energiáját” – mondja. Vannak olyan feladatok, mint például a zuhanyozás vagy a smink felhordása, ahol leülhet? Ha megjavít egy étkezést, tarthatna a közelben egy széket, hogy megálljon és pihenjen? „Ha légszomjat kap, csak lassan mozogjon” – mondja Marlow.

8. Győződjön meg arról, hogy megfelelően használja az inhalátort

Számos különböző típusú inhalátor létezik, és fontos, hogy rendszeresen konzultáljon orvosával, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megfelelően használja.

„Alkalmanként látok valakit, aki naponta 20-szor használja az inhalátort. Minden alkalommal, amikor légszomjat kapnak, használják az inhalátort” – mondja Marlow. Előfordulhat, hogy valaki túlzásba viszi az inhalátort, mert az nem igazán segít, mondja.

„Az emberek gyakran helytelenül használják az inhalátort, így nem kapják meg a gyógyszert. Inhalációs technikát tanítunk a tüdőrehabon, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az optimális módon használják. ”

Marlow szerint néha az emberek azt mondják, hogy az inhalátor segített a légszomjban, de valójában a megállás és a pihenés az, ami segít, nem az inhalátor vagy a gyógyszer.

Többet a COPD-ben

9 tipp a COPD progressziójának lassítására

A COPD-fáradtság kezelése: 9 stratégia az energia növelésére

10 szokás, amely súlyosbíthatja a COPD-t

Iratkozzon fel Egészséges Életmód Hírlevelünkre!

A COPD legújabb eredményei

COVID-19 oltások és COPD: be kell oltani?

A tüdőtágulás, a krónikus hörghurut és a COPD egyéb típusai növelik a COVID-19 kockázatát, így a védőoltás különösen fontos. Íme néhány fontos teendő. . .

Becky Upham 2021. április 30

15 módja annak, hogy egészséges maradjon a megfázás és az influenza szezonban, ha COPD-je van

A COPD-ben szenvedők nagyobb valószínűséggel kapják el a megfázást és az influenzát – és a lehetséges szövődmények súlyosak is lehetnek. Így erősítheti egészségét ebben a szezonban. . .

Írta: Colleen de Bellefonds, 2019. október 7

Hogyan kezeljük a COPD-t a munkahelyen

Ezek a tippek segíthetnek abban, hogy hosszabb ideig dolgozhasson – és tudja, mikor kell elhagynia a szerepkörét.

Írta: Colleen de Bellefonds, 2019. október 7

7 jel, amelyre érdemes beszélnie orvosával a COPD-kezelésről

Számos kezelési lehetőség létezik a COPD kezelésére, de néha szükség lehet a kezelési rend megváltoztatására.

Becky Upham 2019. március 1

9 tipp a COPD progressziójának lassítására

Az életstílus megváltoztatása és a tünetek szoros megfigyelése néhány olyan dolog, amelyet megtehet az exacerbációk megelőzésére.

Becky Upham 2019. március 1

A COPD-fáradtság kezelése: 9 stratégia az energia növelésére

Bizonyos technikák segíthetnek az állapottal gyakran összefüggő fáradtság ellensúlyozásában.

Becky Upham 2019. március 1

7 jele annak, hogy COPD-je egyre rosszabb

Az állapothoz kapcsolódó jellegzetes tünetek változása a betegség progressziójának jele lehet.

Becky Upham 2019. március 1

Hogyan segített a tüdőrehabilitáció a tüdőm állapotában és meghosszabbította az életemet?

Lynn Markwell számára a terápia teljesen megváltoztatta a játékot.

Írta: Don Rauf 2018. december 21

A legtöbb COPD-s beteg kimarad a tüdőrehab ellátásából

Csak az emberek kis százaléka vesz részt a tünetek kezelésére és az életminőség javítására irányuló programokban.

Írta: Don Rauf 2018. december 6

13 dolog, amit az asztmában szenvedőknek tudniuk kell a COVID-19 védőoltás beszerzéséről

Itt találja meg a választ a legfontosabb kérdéseire.

Írta: Sari Harrar 2021. április 30"

A COPD hatásai túlmutatnak a légúti szövődményeken, és hatással lehetnek a szívre és a mentális egészségre.

A krónikus obstruktív tüdőbetegség vagy COPD egy progresszív tüdőbetegség, amely gyakran társul különféle tünetekkel, például köhögéssel, sípoló légzéssel és légszomjjal.

A betegség számos szövődményhez is vezethet, amelyek idővel alakulnak ki.

COPD exacerbációk vagy fellángolások

A COPD leggyakoribb szövődményei az exacerbációk vagy fellángolások, amelyekben a tünetek hirtelen súlyosbodnak. A COPD exacerbációinak körülbelül felét bakteriális és vírusos fertőzések váltják ki. (1)

A COPD fogékonyabbá tesz bizonyos fertőzésekre, például légúti fertőzésekre. „COPD-ben a normális tüdővédelmi mechanizmusok károsodnak a cigarettafüstnek vagy más irritáló anyagoknak való kitettség következtében, és a baktériumok vagy más organizmusok megtapadhatnak a légzőcsövek bélésében” – mondja Brian W. Carlin, MD, a tüdőgyógyász Pittsburghben.

Egyéb lehetséges COPD szövődmények közé tartozik a szívbetegség, a tüdőrák, a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD), a csontritkulás és a depresszió.

COPD és szív- és érrendszeri betegségek

Kutatások kimutatták, hogy a COPD-ben szenvedőknél fokozott a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Az International Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease című folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a COPD jelenléte 2-szeresére növelte a betegek szívbetegségének esélyét. 7. (2)

A COPD-ben szenvedőknek gondot okoz, hogy elegendő oxigént vegyenek fel ahhoz, hogy kielégítsék szervezetük szükségleteit, és kiürítsék a szervezetük által termelt szén-dioxid-hulladékot.

Súlyos esetekben az emberekben alacsony oxigénszint (hipoxia) és magas szén-dioxid szint (hiperkapnia) alakulhat ki.

A hosszú távú és súlyos hipoxia és hypercapnia akut légzési elégtelenséget eredményezhet, amely szabálytalan szívverést, úgynevezett aritmiát okozhat.

A COPD-vel összefüggő gyulladás koszorúér-betegséget (CAD) okozhat, amelyben a szívet tápanyaggal, oxigénnel és vérrel ellátó erek megkeményednek és beszűkülnek.

A hipoxia a tüdőben (a tüdőartériákban) lévő ereket is érinti, aminek következtében azok szűkülnek és megemelkedik a vérnyomás. Ez pulmonális hipertóniát vagy magas vérnyomást okozhat a tüdőben.

Mivel a szív jobb kamrája a tüdőartériákon keresztül pumpálja a vért a tüdőbe, a pulmonalis hipertónia a jobb kamra megfeszülését, megnagyobbodását és végül tönkremenetelét okozza, ezt az állapotot cor pulmonale-nek (jobboldali szívelégtelenségnek) nevezik. (3)

Az American Thoracic Society 2014-es nemzetközi konferenciáján bemutatott tanulmány szerint a COPD-ben szenvedők körülbelül 28,7 százalékánál alakul ki szívelégtelenség, míg a tüdőbetegségben nem szenvedőknek csak 13 százaléka. (4)

Tüdőrák és COPD

A Journal of Thoracic Oncology című folyóiratban 2017 januárjában megjelent jelentés szerint a COPD a tüdőrák kockázatának kétszeres-négyszeres növekedésével jár, függetlenül a dohányzástól. (5)

„Az elmúlt 30 évben számos epidemiológiai tanulmány kimutatta, hogy a COPD a tüdőrák legfontosabb kockázati tényezője." mondja Dr. Carlin. „A dohányosokat COPD-re hajlamosító genetikai kockázati tényezők átfedésben lehetnek azokkal, amelyek a dohányosokat tüdőrákra hajlamosítják. ”

A kutatások azt sugallják, hogy a COPD-vel összefüggő krónikus gyulladás szerepet játszhat a tüdőrák kialakulásában, ahogy a krónikus gyulladás is hozzájárulhat más szervek rosszindulatú daganataihoz. (6)

Míg a tüdőrák és a COPD gyakran átfedik egymást, előfordulhat, hogy a COPD nem közvetlenül okozza a rákot. A két betegségnek közös kockázati tényezői vannak, mint például a dohányzás és a kültéri vagy háztartási levegőszennyezés.

Összeesett tüdő és COPD

A COPD a pneumothorax vagy összeomlott tüdő gyakori oka. Pneumothorax akkor fordul elő, amikor a tüdő egy legyengült területe összeesik vagy felszakad a körülvevő levegő nyomása alatt.

Ez a fajta szövődmény nagyobb mi az clean vision valószínűséggel fordul elő, ha tüdőtágulása van.

A European Respiratory Journalban 2012-ben megjelent jelentés szerint a COPD-ből eredő pneumothorax kiújulásának kockázata 20 és 60 százalék között van. (7)

GERD és COPD

A GERD egy krónikus állapot, amelyben a gyomor tartalma visszafelé áramlik, felfelé a nyelőcsőbe.

Sok COPD-s embernél GERD-t is diagnosztizálnak, ami ronthatja a COPD tüneteit. A BMC Pulmonary Medicine folyóiratban 2013-ban megjelent tanulmány szerint a GERD prevalenciája a COPD-s betegek körében 28 százalék volt. (8)

A két egészségügyi probléma közötti kapcsolat nem tisztázott, és csak közös kockázati tényezők, például a dohányzás kapcsolhatják össze őket.

Csontritkulás és COPD

A gyakori csontbetegségnek, az oszteoporózisnak és a COPD-nek számos kockázati tényezője van, köztük az életkor és a dohányzás. De a COPD-vel kapcsolatos problémák, beleértve az inaktivitást, a gyulladást, a D-vitamin-hiányt és a kortikoszteroid-használatot a kezelési terv részeként, szintén veszélyeztethetik az embereket a csontsűrűség csökkenésében és a csontritkulásban.

A Respiratory Medicine folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók azt találták, hogy a COPD-s résztvevők 68 százalékának volt csontritkulása vagy oszteopénia (csökkent csonttömeg, kevésbé súlyos, mint az oszteoporózis). (9)

Alultápláltság és COPD

A COPD-s betegek gyakran súlyproblémákkal és rossz táplálkozással küzdenek, ami gyakran összefüggésbe hozható a megnövekedett energiával (kalóriával) és a légzéshez szükséges erőfeszítéssel.

A Nutrients folyóiratban 2013-ban megjelent tanulmány szerint „a súlyos COPD-ben szenvedő betegek többsége sovány, és nem ritkán kifejezett alultápláltságban van, amit pulmonalis cachexiának neveznek. ” A tanulmány arról számolt be, hogy a COPD-s betegek 25-40 százaléka alultáplált állapotban van. (10)

Mentális egészség és COPD

A COPD-ben szenvedőknek, különösen a betegség későbbi stádiumában lévőknek, gyakran nehézséget okoz a szokásos napi tevékenységek, például nehéz tárgyak szállítása és lépcsőzés.

Sok COPD-s ember álmatlanságban is szenved. A Sleep folyóiratban 2012-ben publikált tanulmány szerint az álmatlanság háromszorosa gyakoribb a COPD-s betegek körében, mint az általános populációban. (11)

Ezek a problémák befolyásolhatják az életminőséget és a mentális egészséget, így a COPD-ben szenvedők fokozott kockázatának vannak kitéve, mint például:

Depresszió Szorongás Pánikbetegség Agorafóbia vagy félelem olyan helyzetekben, amikor a menekülés nehéz lehet

Az International Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease című folyóiratban megjelent jelentés szerint a COPD-ben szenvedők körülbelül 40 százaléka szenved súlyos depressziós tünetektől vagy klinikai depressziótól. (12)

Hasonlóképpen, a Respiratory Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerint a COPD-s betegek 55 százalékánál mentális rendellenességet diagnosztizáltak. (13)

Published
Categorized as Blog